Website hosting

hosting, serversAls je een website wilt, heb je een hostingpakket nodig. Wat is website hosting precies en waar moet je op letten als je een hostingprovider kiest? In dit artikel ga ik in op

Wat is website hosting

Je wilt je website online beschikbaar hebben. Daarvoor heb je een hostingprovider nodig, een bedrijf dat webhosting aanbiedt. Zo’n provider biedt opslagruimte aan voor je website en zorgt ervoor dat die toegankelijk is op internet.

Goede betrouwbare en snelle webhosting is van belang voor de prestaties van je website. Zo bepaalt hosting voor een groot deel hoe snel of hoe langzaam je website is.

Bij de meeste hostingproviders is het mogelijk tegelijk met je hostingpakket ook je domeinnaam te registreren.

Kiezen van je hostingpakket

Bij vrijwel alle providers kun je kiezen uit verschillende hostingpakketten, variërend van klein naar groot. Upgraden is meestal eenvoudig. Je hoeft daarom niet meer af te nemen dan je nodig hebt. Vergelijk niet alleen op prijs, maar kijk echt goed of je waar voor je geld krijgt.

Een paar zaken waar je zeker op moet letten zijn

Hoeveel ruimte heb je ter beschikking

Er zijn aanbieders die een “klein” hostingpakket aanbieden met 8GB schijfruimte. Er zijn er ook die een (duurder!) pakket aanbieden met 100 Mb schijfruimte. Hoeveel ruimte je nodig hebt, ligt aan wat je plannen zijn, maar voor een eenvoudige website is 1GB voldoende.

Daarnaast is de werkruimte die je hebt belangrijk, bijvoorbeeld voor de snelheid van de “achterkant” van je website. Aanbieders zijn niet altijd open over hoeveel werkruimte ze bieden. Sommige goedkope providers knijpen die werkruimte af. Heel vervelend, je kunt zo immers niet prettig werken aan je website.

Denk ook aan eventuele uitbreidingsplannen. Wil je meer websites of wil je een webshop? Kan dat binnen hetzelfde hostingpakket of heb je dan meer nodig?

SSL-certificaat

Je ziet steeds meer websites die een beveiligde verbinding hebben. Je kunt zo’n beveiligde verbinding herkennen aan een groen slotje voor de URL, zoals bij de tweede website op het plaatje.

sslSommige websites, zoals bijvoorbeeld bij de bank op het plaatje, hebben een uitgebreid beveiligde verbinding. Dat zijn meestal websites waar gevoelige transacties worden gedaan.

Voor zo’n beveiligde verbinding heb je een SSL-certificaat nodig. Die zijn er in verschillende varianten. Bij zakelijke hostingpakketten is een eenvoudig certificaat steeds vaker inbegrepen. Dat is beslist een pré.

Backups

Bij sommige hostingproviders kun je handmatig zelf via je control panel backups maken. Andere doen het automatisch en weer andere doen er helemaal niets aan.

Vroeger bouwde je je website gewoon op je eigen pc. Als hij klaar was kon je hem uploaden naar het internet. Je had dan automatisch nog een backup op je eigen computer. Dat is nu niet meer zo. Als je je website hebt gebouwd of laten bouwen in WordPress, Joomla of een ander CMS, dan heb je één versie, nl. die versie die online staat. Gaat daar iets mis, dan moet je terugvallen op een backup.

Je moet dus óf zelf backups (laten) maken of terug kunnen vallen op een backup van je hostingprovider. Check tot hoever je een oude versie kunt terughalen en hoe gemakkelijk dat gaat.

E-mail

Je kunt e-mailadressen koppelen aan je website. Je maakt dan een e-mailadres aan als info@mijnwebsite.nl. Dat staat professioneler dan een gmail- of hotmailadres. Vaak wil je meer e-mailadressen. Als dat zo is, check dan of dat kan binnen je hostingpakket.

Spam filters en anti-virus software

Als het goed is worden je website en je e-mail door het hostingbedrijf beschermd tegen spam en tegen virussen. Check of dat in je pakket zit. Het komt voor dat je daarvoor extra moet betalen. Dat getuigt van superslechte service en kan echt niet voor een serieuze hostingaanbieder.

Shared hosting of eigen server

Normaal gesproken deel je de server met andere klanten. Dit wordt shared hosting genoemd. Hostingproviders kunnen zo hun beschikbare capaciteit optimaal verdelen. Dat gaat over het algemeen prima en is eigenlijk alleen een probleem als een van de andere gebruikers van dezelfde server zich misdraagt. Bijvoorbeeld door spam te versturen. In dat geval kan de server gestraft worden en op een zwarte lijst terecht komen. Daar heb je dan als medegebruiker van dezelfde server last van. Een goede hostingprovider lost dit zo snel mogelijk op.

Kiezen voor een eigen server kan ook. Je hebt dan meer technische mogelijkheden en geen last van andere gebruikers. Je moet dan wel echt weten wat je doet.

Met welke provider ga je in zee?

Misschien nog wel belangrijker dan de vraag welk pakket je kiest, is met welke hostingprovider je in zee gaat. Het is aan te raden hostingbedrijven met elkaar te vergelijken voordat je je keuze maakt. De bedoeling is immers om langdurig met elkaar in zee te gaan. Let hierbij op

Het is in ieder geval een aanrader om reviews te lezen.

Omvang en reputatie van het bedrijf

Je wilt graag dat je website altijd online is en dat je geholpen wordt als er problemen zijn, ook ’s avonds en in het weekend. Een goede provider levert 24/7 service. Een eenmansbedrijf kan dat nooit waarmaken. Kijk daarom hoe groot de hostingprovider is.

Het is niet nodig te kiezen voor een megagroot bedrijf. Kies wat bij je past en let erop of ze de service kunnen bieden die voor jouw website van belang is.

Service

klantenserviceAls je website uit de lucht is, wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk weer online hebben. De service van je hostingprovider is daarom heel erg belangrijk. Let daarom op hoe je het bedrijf kunt bereiken.

Staat er een telefoonnummer op de website, wordt daar ook opgenomen of sta je eindeloos in de wacht? Kun je met ze chatten of moet je een e-mail sturen en dan maar afwachten of er iemand reageert?

In de service van hostingbedrijven zit enorm veel verschil. Die varieert van dramatisch slecht (niet bereikbaar en langzaam) tot heel erg goed (vlot, vriendelijk en deskundig). Vaak zie je dit in reviews over het bedrijf terug.

In welk land staan de servers?

Je gegevens worden door de provider opgeslagen op zogenaamde servers. Een Amerikaanse hostingprovider zal dat vaak op servers in Amerika doen. Dat betekent dat jouw gegevens onder Amerikaanse wetgeving vallen. Het is de vraag of je dat wilt.

Heb je een bedrijf in Nederland en doe je met Nederlandse klanten zaken, dan is het verstandig een hostingprovider te kiezen die jouw data op servers in Nederland opslaat.

Groen of niet

De servers en infrastructuur van hostingbedrijven verbruiken veel energie. Als je het belangrijk vindt om het milieu zo min mogelijk te belasting, wil je misschien voor groene webhosting kiezen. In de praktijk betekent dat meestal dat de provider kiest voor duurzame energie. The Green Web Foundation streeft naar een “groen internet”. Bij hen kun je checken of je hostingprovider groen is.

Hosting door je webbouwer?

Sommige webbouwers bieden hosting aan. Dat doen ze dan vaak als “reseller” van een grotere partij. Voordeel is dat je voor je website en je hosting één aanspreekpunt hebt. Dat is gemakkelijk. Nadeel is dat, vooral een kleinere webbouwer, nooit dezelfde service kan bieden als een grote gespecialiseerde hostingaanbieder. Een ander nadeel is dat je behoorlijk aan je websitebouwer vast zit en lastig kunt overstappen. Vraag je af of je dat wilt.

Een alternatief is om met samen met je webbouwer een betrouwbare en goede gespecialiseerde provider te kiezen en je webbouwer te vragen eventuele technische vragen over je webhosting met je hostingaanbieder op zich te nemen.

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via WhatsAppDelen via LinkedInDelen via E-mail