Wat is uw missie?

Het is voor een ondernemer van cruciaal belang een missie te hebben. Het is het kompas waarop u vaart.

Een man met een missie

Gareth MaloneZomergast Freek de Jonge attendeerde ons op de buitengewoon inspirerende en ontroerende BBC-serie The Choir. Daarin richt dirigent Gareth Malone een koor op bestaande uit soldatenvrouwen. Hun mannen zijn maandenlang uitgezonden naar het levensgevaarlijke Afghanistan, terwijl zij thuis voor de kinderen zorgen. Het is Malones mening dat niemand deze vrouwen kent, zelfs de nabijwonende burgers niet, en hij wil hen een stem geven. Letterlijk. Wat er dan gebeurt is werkelijk ongelofelijk. Bij de start zijn het onzekere vrouwen met een zachte bibberende stem. Na een traject van 8 maanden staat er een groep power women die optreden in de Royal Albert Hall voor de koningin en de hele Britse natie. Het mooiste is Sam, een jonge vrouw met een goede stem maar die zich na elke strofe verontschuldigt: sorry. Gareth krijgt het voor elkaar dat zij een half jaar later in de Albert Hall de solo zingt en dat doet ze dan met een verbluffende flair.

De kracht van een missie

Even los van mijn verbazing over de kracht die muziek kan hebben, was ik vooral geboeid door de aanpak van Malone. Hoe krijgt hij het voor elkaar? Wat mij opviel was dat hij een superduidelijke en inspirerende missie heeft en dat hij die ook heel duidelijk weet over te brengen op de vrouwen. Hij gebruikt die missie “de soldatenvrouwen een stem geven” ook om optredens te regelen in steeds grotere gelegenheden. Hij opent werkelijk de meest zware deuren. Hij had ook een wat meer plastische missie kunnen nemen zoals: leer deze vrouwen zingen. Maar doordat hij kijkt naar een hoger (meer sociaal) doel krijgt hij veel meer voor elkaar. Hij verdubbelt als het ware zijn impact.

Wat is uw missie?

Even terug naar de praktijk en wel die van een ondernemer die niet de BBC-camera’s op zijn vingers heeft. Uw bedrijf dus. Weet u wat uw missie is? Of vindt u dat meer iets voor heel grote bedrijven. Een ZZP-er heeft zoiets toch niet nodig? Ik denk dus van wel. Gareth Malone is in wezen een ZZP-er en zonder zijn missie was hij waarschijnlijk een onbeduidende dorpsdirigent. Maar mét zijn missie weet hij, behalve de soldatenvrouwen en hun mannen, het gehele Britse volk te inspireren. Wow!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via WhatsAppDelen via LinkedInDelen via E-mail